La avisene begynne med anmeldelser av spilleautomater


Lokalaviser over hele landet sliter med synkende opplagstall og leserflukt. Selv de større nasjonale avisene har gjennom en årrekke lagt opp til flere og flere såkalte pluss-saker. Det er knapt mulig å lese en eneste nyhet av betydning uten at man må logge seg på med facebook-kontoen sin og betale for dyre abonnementer for å få med seg hva som skjer i verden i dag.

Den frie pressen spiller en viktig rolle i samfunnet og har gjennom generasjoner gjort en strålende jobb som den tredje statsmakt. Pressens rolle er å informere folket og i en tid med fake news og deep-fake er deres rolle av større betydning enn noen gang. Da kan vi ikke med god samvittighet godta at nyheter skjules bak betalingsmurer og dårlig clickbait-overskrifter. Den frie pressen må være nettopp det, fri. Ikke bare fri fra statlig innblanding, men også fri i den forstand at alle Norges innbyggere har tilgang på viktige saker som angår oss alle sammen.

Pressen spiller en viktig rolle også når det kommer til å informere og opplyse innbyggerne om hva som skjer, både lokalt og nasjonalt. Undersøkelser viser at en raskt økende andel av det norske folk får sine daglige nyheter fra sosiale medier. I seg selv er ikke det noe problem, men når nyhetene ofte kommer i form av re-postinger hvor deres venner og bekjente allerede har bestemt hva saken omhandler og fritt ytrer sine meninger i kommentarfeltet, skaper vi et fordummende samfunn hvor vi stoler mer på våre “venner”, enn den frie pressen.

De useriøse tar over

Den etablerte pressen må naturligvis tjene penger på sine tjenester og det er ingen som hevder at god journalistikk er billig å produsere, men i jakten på kroner og øre har pressen tillatt at mer useriøse aktører kommer på markedet. En rekke operatører skjuler seg bak useriøse nettsider hvor man misbruker ord som “avis” og “nyheter” i håp om at intetanende nordmenn skal ta deres “nyheter” som god fisk. Dette er i en økende grad useriøse aktører som i stor grad bare sprer hat og usannheter i jakten på nye klikk for å øke sine egne reklameinntekter.

Ved å operere på .com, .eu og .org domener kan de også omgå norsk lovgivning, som gjør at de kan reklamere for bedrifter og tjenester som den etablerte pressen ikke kan. De kan for eksempel skrive saker om spill-politikken i Norge og legge inn reklame og linker direkte til de beste casinoene på nett. Vi vet alle at dette er en bransje med dype lommebøker og et langt større markedsføringsbudsjett enn de fleste lokale bedrifter i vårt langstrakte land. Useriøse aktører som dette tjener selvsagt ikke like mye som en av de større og mer seriøse avisene i Norge kunne gjort med lignende reklamemuligheter, men det gir dem betydelige inntekter som igjen legger grunnlaget for å fortsette fordummingen av det norske folket.

På tide med like rettigheter

Diskusjonen om pengespill, og da aller mest spill på nett, har pågått i mange år uten at vi har kommet noen nærmere en løsning. De aller fleste i Norge godtar at vi må ha en viss kontroll med bransjen, men de kan ikke godta at man skal leve med trusler om at tilbudet blir borte. Bransjen selv har levert en rekke rapporter til stortinget og har nesten bedt på sine knær om å få bli regulert, slik at de kan betale skatt og avgifter inn i vår velfylte statskasse.

Med den første borgerlige flertallsregjering på over 30 år, er det lov å håpe at vi endelig kan se en viss framgang. Både Høyre, Frp og Venstre er positive til se på mulige løsninger, og Venstre har til og med gått så langt at de har stadfestet i sitt program at de vil ha en testperiode med lisensiering. Alle tre partiene er enige i at man, om ikke annet, må ta en seriøs diskusjon og sørge for en god utredning som kan avdekke mulige fallgruver.

Hva om man begynner med å tillate landets aviser å reklamere for disse spillselskapene, men utelukkende via dybderapporter om deres spill og faktiske tilbud? Staten vil få viktig informasjon, folket vil få en langt bedre forståelse av hva dette faktisk dreier seg om og man vil fjerne store deler av livsgrunnlaget for useriøse fake news-kilder.